Србија во одбрана на златото против Шпанија и Грција, „баракудите“ со САД и Русија

Актуелниот светски првак во ватерполо, репрезентацијата на Србија, ги доби противниците на Светското првенство (СП), кое ќе се игра во Будимпешта, Унгарија.

Србите на ждрепката се најдоа во групата Ц заедно со Шпанија, Грција и Јужна Африка. Во групата А се наоѓаат Бразил, Црна Гора, Казахстан и Канада, а во Б, пак, се Франција, Австралија, Италија и домаќинот Унгарија.

Во групата „Д“ се сместени САД, Јапонија, Хрватска и Русија. Светското првенство во пливачки спортови почнува на 17 јули.

Во женска конкуренција, пак, во групата А се најдоа Италија, Бразил, Канада и Кина, во Б групата се Нов Зеланд, Јужна Африка, Шпанија и САД, во групата Ц се наоѓаат Јапонија, Холандија, Унгарија, Франција, додека во последната група Д се Австралија, Русија, Казахстан и Грција.