Ѓоковиќ: НБА нека биде пример, некој не може да си дозволи тренери и физиотерапевти

Првиот светски рекет, Новак Ѓоковиќ, зборуваше за распределбата на средствата во тенисот. Србинот како претседател на Здружението на професионални тенисери се обидува да помогне на послаборангираните. Тој смета дека е потребно да се пронајде модел според кој сите би добивале помош за да можат да напредуваат. 

„Бев во позиција на играч кој се бори за своето место и знам каква е борбата. Знам колкави се проблемите со покривање на патни трошоци ако немате поддршка од федерацијата. Преку 90% од играчите ја немаат. Буџетите за плаќање физиотерапевти и тренери се мали. Дури и тенисерите кои се во топ 500, дел не можат да си дозволат тренер, а да не зборуваме за физиотерапевт. Многу се зборува колку заработуваат победниците на Грен слем турнирите, ама не и за тоа колку луѓе живеат од овој спорт. 

Имам моќ и влијание, сакам да зборувам за тоа. Помалку од 500 тенисери живеат од спортот кој е супер глобален и еден од најгледаните. Тоа е лошо, неуспех за спортот. Кога сте во НБА лигата имате загарантирана заработка дури и ако не играте. Средено ви е сè. Имате тренер, облека, не мора да размислувате на основните работи. Во тенисот тоа не е случај, ама верувам дека може да се достигне“, изјави Ѓоковиќ. 

Тенисот од своите почетоци е познат како спорт на богатите. Токму поради тоа и не сите талентирани тенисери успеале да изградат кариера. Трошоците за развој, патувања, тренинзи и одржување на формата се скапи, а токму на таа тематика сака да помогне и Ѓоковиќ.