Богати награди за тенисерите, Вимблдон годинава со рекорден награден фонд

Организаторите на неофицијалното светско тениско првенство, Вимблдон, објавија дека наградниот фонд за овогодишното издание ќе изнесува рекордни 50 милиони фунти. 

Оваа сума е за 5,3 милиони повеќе од минатата година, што претставува зголемување за 11,9 проценти. Победниците во машка и женска категорија ќе добијат иста награда во вредност од 2,7 милиони фунти, односно скоро 15 проценти повеќе од минатата година. 

Новото издание на веројатно најпрестижниот Грен-Слем во светот ќе започне на први јули, а финалето во машка конкуренција е закажано за две недели подоцна.