Австралијан опен првпат ќе се одржи без линиски судии и со „хок-ај“ систем

Тенискиот спорт по многу нешта ќе биде различен во 2021 година. Австралијан опен ќе се игра без линиски судии, соопшти организаторот. Поради коронавирусот, учесниците ќе треба да минат 14-дневен карантин, па потоа ако нивните тестови бидат негативни, ќе настапат на турнирот. 

Работата на линиските судии ќе ја има „хок-ај“ системот. Минатата година без линиски судии се играше Мастерсот во Синсинати, а на УС опен, линиските судии беа присутни само на трите најголеми терени.

Турнирот ќе почне на осми февруари, а две недели претходно во Катар ќе започнат квалификациите.