Динг повторно се спаси: Рапид и цугер одлучуваат за светскиот шампион

Русинот Јан Напомњашчиј и Кинезот Лирен Динг одиграа 14 партии во битката за светски шампион во шах, но резултатот во Астана е изедначен по 22 дена - 7-7. Одлуката за новиот светски првак ќе ја донесат дуелите кои в недела ќе се играат со забрзано темпо - четири партии во забрзан и четири во брз шах.

Велемајсторот од Венжу во саботата имаше можност со бели фигури да ја добие четиринаесеттата партија и со тоа да стане првиот Кинез кој станал светски шампион во шах. Сепак, по 90 исцрпувачки потези, вкупно шест часа и 32 минути, беше договорено реми. Тоа беше осмо реми во ова финале. Партиите завршија околу 22:00 часот по локално време, само 17 часа пред решавачките битки.

В недела во 15:00 часот во хотелот „Сент Реџис“ во Астана ќе започнат четири партии забрзан шах, а потоа четири партии брз шах (цугер), доколку и тогаш нема победник.

Забрзан шах, т.н „рапид“ значи 25 минути по играч и 10 секунди по потег. Брзопотезен шах (цугер), пак, на секој играч му дава вкупно пет минути и три дополнителни секунди по секој потег.