Македонија никогаш не победила на старт на Европско првенство

Македонските репрезентативци на тренинг

Денес Македонија ќе го започне својот четврт европски шампионат од осамостојувањето. Колку е само квалитетно и компетитивно континенталното првенство, говори и фактот што секогаш на стартот на големите приредби сме играле со европски гиганти и само еднаш сме ремизирале со два порази. 

1998 година – Македонија – Унгарија 20-29
2012 година – Македонија – Шведска 26-26
2014 година – Македонија – Данска 21-29