Спортскиот симбол на Македонија – Вардар, добива рагби клуб! 

Рагби клубот Вардар со гордост го објави своето основање и ги повикува сите спортски фанови да играат рагби и да бидат дел од овој препознатлив национален бренд.

Рагби клубот Вардар има една цел, а тоа е да го промовира рагбито во Македонија и да развие конкурентен и национален рагби тим. Да се стане дел од рагби клуб Вардар е првиот чекор до облекување за прв пат на националниот дрес на Македонската рагби репрезентација. Клубот со задоволство ги повикува сите атлети, рагби ентузијасти и спортски фанови да се придружат на ова патување.

За да ја постигне таа цел, новоформираниот рагби клуб Вардар е домаќин на заеднички тренинг настан со српскиот национален рагби тим за промовирање на рагбито во Македонија. РК Вардар ќе биде домаќин на заеднички тренинг настан со националниот рагби тим на Србија на 11 мај, на теренот на ФК Работнички, веднаш до националната арена „Тоше Проески“. Настанот има за цел да го промовира спортот во Македонија и да изгради поблиску врски помеѓу двете земји.

И покрај тоа што рагбито е релативно непознат спорт во Македонија, рагби клубот Вардар веќе постигна значителен напредок во развојот на спортот локално, со поддршка од српската и европската рагби лига. Заедничкиот тренинг е доказ за посветеноста на клубот за промовирање на рагбито во земјата.

„Среќни сме што ќе бидеме домаќини на националниот тим на рагби Србија на овој заеднички тренинг настан“, рече Дамјан Георгиевски, претседател на рагби клубот Вардар. „Ова е одлична можност за љубителите на рагбито во Македонија коа се во се поголем број да бидат сведоци на еден заеднички тренинг помеѓу двете земји и да се споделат искуства.”

Заедничкиот тренинг настан ќе се одржи на 11 мај во 19:00 часот. Настанот е од отворен карактер, а сите љубители на спортот можат да бидат дел од овој тренинг без разлика на нивното познавање на рагбито или физичка спремност.

Рагби клубот Вардар е новоформиран рагби клуб во Македонија посветен на промовирање на рагбито во земјата. И покрај тоа што спортот е релативно непознат во Македонија, рагби клубот Вардар направи значителен напредок во развојот на спортот локално, со поддршка од националниот рагби тим на Србија и целта е оформување на национална лига, како и национален тим.

Националниот тим на Србија бележи почетоци од 1953 година. Во Србија има тринаесет активни рагби клубови, меѓу кои веќе познатите спортски друштва како што се Партизан, Црвена Звезда, Раднички... 

Српската рагби лига, вклучувајќи го и националниот тим, кој се натпреварува во Европската федерација на рагби лига, дава поддршка на соседните земји, вклучително и Македонија, за да помогне во промовирањето на спортот.