Олимпискиот факел за Париз ќе го носат 10.000 луѓе

Олимпискиот оган, кој од мај до јули 2024 година ќе мине низ шеесет француски департмани, ќе го носат 10.000 факели, соопштија на прес-конференција организаторите на Олимписките игри во Париз. За капитени на оваа штафета на олимпискиот факел беа избрани шампионите во пливање Лаура и Флоран Манауду и спортистот Димитри Паваде и паратриатлонката Мона Френсис.

Пламенот, кој според традицијата ќе биде запален во грчка Олимпија, ќе пристигне на француска почва по море во Марсеј на осми мај 2024 година. После тоа, тој ќе го започне своето патување во Франција, кое ќе трае до 26 јули 2024 година, кога и официјално ќе бидат отворени Олимписките игри во Париз, додаваат од организацискиот одбор.

Новина во патувањето на пламенот е колективната штафета, имено во него може да учествува група од 24 лица, вклучително и еден превозник, кој претставува, на пример, спортско здружение. Ќе ги има вкупно 3.000. Секој носител на факелот ќе го носи пламенот приближно четири минути на растојание од 200 метри.

Огромното мнозинство носители на олимпискиот факел ќе бидат познати на почетокот на 2024 година, но имињата на главните спортисти и други познати личности ќе бидат откриени за неколку месеци, додека последниот носител што ќе го запали олимпискиот оган на денот на отворањето на Летните олимписки игри 2024 година е строго чувана тајна.