Франција ја сака зимската Олимпијада во 2030 година

Париз и Франција се во центарот на внимание на олимпиското движење по Летните Олимписки Игри следнаѕа година. Денес стигнува веста дека Франција може да аплицира за домаќин на Зимските олимписки игри во 2030 година во своите алпски региони.

Француската влада ја поддржува оваа апликација, но во исто време е јасно свесна дека нејзини иницијатори се првенствено два региони и спортско движење. Тие знаат дека можат да сметаат на нашата помош при подготовката на апликацијата, која потоа ќе биде разгледана од градската комисија-домаќин. Шефовите на регионите Оверњ-Рона-Алпи и Прованса-Алпи-Азурниот брег дале соодветен предлог минатата недела.

Исто така, француските власти имаат намера да ги зголемат наградите за француските спортисти кои ќе освојат медал, како и да ги удвојат наградите за членовите на тимовите што тренирале спортисти.

Во 2024 година Франција ќе биде домаќин на Летните олимписки игри. Претходно, земјата беше домаќин на Зимските игри три пати - во 1924 година во Шамони, 1968 година во Гренобл и 1992 година во Албервил.

Градот домаќин на Олимпијадата во 2030 година ќе биде избран на 142. седница на ИОК во Париз од 23 до 24 јули 2024 година.