Финансиска полиција го тресе Организациониот комитет на ЛОИ во Париз

Француските истражители во вторникот го претресоа седиштето на организаторите на Олимписките игри во Париз во истрага за сомневање за корупција, според канцеларијата на националното финансиско обвинителство. Организацискиот комитет на Париз во соопштението рече дека е во тек претрес во нивното седиште во предградието Сен Дени и дека „Париз 2024 соработува со истражителите за да ги олесни нивните истраги“.

Париз станува третиот по ред организатор на Летните игри вмешан во истрагите што ги водат антикорупциските власти во францускиот главен град. Наводите за купување гласови поврзани со Олимпијадата во Рио де Жанеиро во 2016 година и Игрите во Токио во 2020 година претходно отстранија неколку членови на Меѓународниот олимписки комитет од таа организација.

Официјален претставник на канцеларијата на финансиското обвинителство во вторникот рече дека претресите се поврзани со две прелиминарни истраги поврзани со Олимписките игри во Париз, кои претходно не беа објавени во јавноста. Службеникот не бил овластен да биде јавно именуван според политиката на обвинителството.

Една од истрагите беше отворена во 2017 година - годината кога Париз беше избран од страна на Интернационалниот Олимписки Комитет за домаќин во 2024 година - за сомневање за проневера на јавни средства и фаворизирање, како и загриженост за неодреден договор постигнат од организаторите на Париз, соопшти обвинителството.

Другиот беше отворен во 2022 година по ревизија на Француската агенција за борба против корупцијата.

Олимписките игри во Париз се закажани за 26 јули до 11 август 2024 година.