Даехеон освои злато на 1.500 метри брзо лизгање

ЗОИ

Хванг Даехеон од Јужна Кореја ја презеде контролата во трката на 1.500 метри на девет круга до крајот и на крај успеа да стигне до златниот медал.

22-годишникот го освои вториот олимписки медал во својата кариера. Пред четири години беше сребрен во трката на 500 метри.

Голема борба се водеше за втората позиција. На крај сребрениот медал заврши кај Стивен Дубоа од Канада, кој за нијанса беше подобар од Семен Елистратов од Русија.