ФИВБ ја одложи Лигата на нации во одбојка за првиот слободен термин

Одбојкарскиот спорт исто така се соочува со големи проблеми со календарот на натпревари, па многу веројатно ќе мора да се откаже од едно натпреварување во интерес на друго. Меѓународната одбојкарска федерација потврди дека оваа година најверојатно нема да се одржи Лигата на нации поради ширењето на коронавирусот ширум светот.

Во тесна консултација со сите национални федерации учеснички и надлежните органи, беше решено Одбојкарската Лига на нации (ВНЛ) да биде пренасочена по Олимписките игри во Токио 2020 година, ако за неа воопшто биде најден соодветен термин.

Ова натпреварување е своевиден наследник на Светската лига во одбојка во машка и женска конкуренција, најбогатото натпреварување за национални репрезентации во светот. Завршницата на Лигата на нации во машка конкуренција беше планирана во јуни во Торино.