Ни Србин, ни Хрват: Вака пред војната зборуваше Дражен Петровиќ!

Долго време по распадот на Југославија, се водеа дискусии за тоа дали Дражен Петровиќ е Србин или Хрват. Во интервју во 1986 година, самиот Дражен откри како се чувствува:

„Новинарите надвор од Југославија размислуваат за тоа. Кај нас сè уште никој не се занимава со такви работи. Јас сум Петровиќ, нè има многу нас Петровиќи. Добро сме дистрибуирани и по потекло сме од Црна Гора. Родителите на татко ми се преселиле во Херцеговина. Татко ми е роден на место над Требиње, а мајка ми е од Билице кај Шибеник“, раскажуваше Дражен.

Веднаш потоа продолжил да се отвора како се чувствува.

„Херцеговец или Далматинец, ме прашувате? Половина и половина. Мислам дека сум далматинец на кошаркарскиот терен, херцеговец надвор од теренот. Оној на паркетот мора да биде уште подобар. Удари, дриблинг, асистенција, тоа може да биде подобро“, велеше Дражен.

Легендарниот Дражен Петровиќ настапуваше за Шибеник, Цибона, Реал Мадрид, Портланд и Њу Џерси, а загина на 28 години во сообраќајна незгода на 7 јуни 1993 година.