Македонија ги дозна можните противници во квалификациите за Евробаскетот

Потврдени се сите 32 екипи учеснички кои ќе бидат дел од квалификациите за Евробаскетот во 2025 година. Репрезентацијата на Данска беше последната што обезбеди место во квалификациите, и им се придружи на Бугарија, Хрватска и Словачка како победници во четирите групи кои се пласираа од третото коло од претквалификациите.

Другите 28. репрезентации ги резервираа своите места во квалификациите или преку Европските квалификации за Светското првенство 2023 или во второто коло од претквалификациите за Евробаскетот. 

  • Потврдениот состав за квалификациите за ФИБА Евробаскет 2025:

Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Хрватска, Кипар, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Грузија, Германија, Велика Британија, Грција, Унгарија, Исланд, Израел, Италија, Летониија, Литванија, Црна Гора, Холандија, Македонија, Полска, Португалија, Србија, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска, Турција, Украина. Овие 32 национални селекции ќе бидат поделени во осум групи од по четири тима на ждрепката за квалификациите, што ќе се одржи на утре во Минхен.

Квалификациите за Евробаскетот во 2025 година, ќе се играат во три „прозори“, односно на 19-27 февруари 2024 година, 18-26 ноември 2024 година и 17-25 февруари 2025 година (со по два натпревари одиграни од секоја екипа во секој прозорец).

Трите највисокопласирани селекции од секоја група, освен групите во кои влегуваат кодомаќините на Евробаскетот, Кипар, Финска, Полска и Летонија, ќе се квалификуваат за финалната рунда. Во групите кои ги содржат нациите домаќини, домаќинот и двете други највисоко пласирани селекции ќе се квалификуваат за Евробаскетот во 2025 година. Македонија ждрепката ќе ја пречка од седмиот шешир.