Две третини од бразилските фудбалери играат за минималец

Бразилско фудбалско првенство

Дури 82% од професионалните фудбалери во најфудбалската земја во светот, Бразил добиваат месечна плата од само 250 долари. 

Другите 13,5% проценти заработуваат меѓу 1.250 и 1.500 долари. Најдобро заработуваат фудбалерите од елитните клубови по 2.500 долари месечно. Најскапоплатените асови во бразилската лига добиваат високи 125.000 долари за еден месец.
 
Ова е резултат на специјална студија која ја нарача фудбалакста федерација на Бразил.