Бугаринот Петев пред промоција за селектор на БиХ

Деновиве фудбалската репрезентација на Босна и Херцеговина ќе добие нов селектор. Тој ќе биде наследник на Душан Бајевиќ, а како што стојат работите сега, скоро е сигурно дека тоа ќе биде бугарскиот тренер Ивајло Петев.

Емир Спахиќ и Звјездан Мисимовиќ се членови на стручната комисија на Фудбалската фудбалска федерација за избор на селектори. Откако официјално разговараа со Сергеј Јакировиќ, Хусреф Мусемиќ и Амар Осим, тие го скратија списокот, па членовите на Извршниот одбор на седницата во вторник ќе одлучуваат меѓу фаворитот на навивачите и „иконата“ на БиХ, Сергеј Барбарез и Петев, поранешен тренер на загрепски Динамо и поранешен селектор на Бугарија.

Барбарез, кој има недвосмислена и огромна јавна поддршка, за време на разговорите со Мисимовиќ и Спахиќ, понуди искусни тренери за соработници во стручниот штаб, но исто така истакна дека несомнено верува во репрезентацијата и дека може да направи резултат во четиригодишниот мандат што ќе го добие новиот селектор.

Од друга страна, Петев исто така имаше коректен разговор со стручната комисија, но, според мислењето на некои членови на Извршниот одбор, резултатите за време на неговата тренерска кариера не се во негова корист. 

Прочитајте повеќе околу тековните трансфери во Македонија и светот на ОВОЈ линк.