Меѓународната боксерска асоцијација ќе биде исфрлена од ИОК, но спортот ќе остане на игрите во Париз

Боксот им создава најмногу проблеми на челниците на Интернационалниот Олимписки Комитет (ИОК). Извршниот одбор комитетот препорачува ИБА повеќе да не се признава од МОК и олимпиското движење. Советот, исто така, препорача боксот да остане за Игрите во Париз 2024 година.

Иднината на боксот на Париз 2024 и во рамките на Олимпијадата е под одредено сомневање поради превирањата во управувањето и организацијата на аматерските рангови од страна на Меѓународната боксерска асоцијација (ИБА).

Сепак, препораката на Извршниот одбор на Интернационалниот Олимписки Комитет (ИОК) е спортот да остане на Олимпијадата барем за игрите во Париз следното лето. Извршниот одбор на ИОК, исто така, препорача ИБА повеќе да не се признава од ИОК и олимпиското движење.