Одреден календарот за Дијамантската лига, стартот во април во Кина

Организаторите на Дијамантската лига го објавија календарот на атлетски митинзи во 2024 година. Воведниот митинг ќе се одржи на 20 април во кинескиот град Ксиамен, додека финалето е закажана за 13 и 14 септември во Брисел.

Идната година на програмата се Олимписките игри во Париз, од 26 јули до 7 август., а последниот митинг од Дијамантската лига пред почетокот на најголемиот спортски настан ќе се одржи на 20 јули во Лондон.

Дијамантска лига – календар на митинзи во 2024 година:
20 април Ксиамен (Кина)
27 април Шангај (Кина)
10 мај Доха (Катар)
19 мај Рабат (Мароко)
25 мај Јуџин (САД)
30 мај Осло (Норвешка)
2 јуни Стокхолм (Шведска)
7 јули Париз (Франција)
12 јули Монте Карло (Монако)
20 јули Лондон (Велика Британија)
22 август Лозана (Швајцарија)
25 август Вроцлав (Полска)
29 август Рим (Италија)
5 септември Цирих (Швајцарија)
13/14 септември Брисел (Белгија).