Мументалер сензационално до злато на 200 метри, Фантини златна во фрлање кладиво

Швајцарскиот атлетичар Тимоти Мументалер го освои златниот медал на трката на 200 метри на Европското првенство во Рим. Мументхалер победи со време од 20.28 секунди и го освои првиот медал на големите натпреварувања. 

Италијанскиот атлетичар Филипо Торту освои сребро со резултат 20.41 секунди, а Швајцарецот Вилијам Реис со бронза со 20.47 секунди.

Италијанската атлетичарка Сара Фантини е најдобра во Европа во дисциплината фрлање кладиво. Фантини победи фрлање од 74.18 метри. Полската атлетичарка Анита Влодарчик го освои среброто со фрлање од 72.29 метри од четвртата серија, а Француската Роуз Лога се задоволи со бронзениот медал со личен рекорд од 72.68 метри, резултат остварен во четвртата серија.

Белгискиот атлетичар Александар Дом го освои златниот медал во трката на 400 метри. Дом победи со време 44.15 секунди, што е нов рекорд на првенствата.Британецот Чарлс Добсон го освои среброто со личен рекорд од 44.38 секунди, а Холанѓанецот Лимарвин Боневасија ја освои бронзата со 44.88 секунди.

Полската атлетичарка Наталија Качмарек е нова европска првенка на 400 метри. Качмарек победи во финалето со време од 48.98 секунди, што во моментов е најдобар резултат во Европа.

Ирската атлетичарка Рашида Аделеке со 49.07 секунди е сребрена, а бронзата е на градите на Лика Клавер од Холандија со резултат 50.08 секунди.