Кениска доминација на Виз ер Скопскиот маратон

Киротич Кируи од Кенија го освои првото место на „Виз Ер Скопскиот маратон“, откако ја доби битката со неговите сонародници, Едвин Кипруто и Самуел Кимутаи Киптум и прв мина низ целта.

Најдобар Македонец меѓу маратонците беше Александар Кираџиев, а за извојување е големата масовност и прекрасното време кое им беше сојузник на атлетичарите. 

Кај девојките победа исвојува Стела Барсосио од Кенија, пред нејзините сонароднички Салина Џебет и Гледис Бивот.