Двојна кениска победа на маратонот во Барселона

Кениецот Ентони Маритим е познат на традиционалниот маратон во Барселона, кој оваа година прослави четири години постоење. Маритим за малку не успеа да го собори рекордот на маратонот, кој во 2010 година го постави Џексон Котут.

Силас То исто така од Кенија го освои второто место, а Хилари Кипсанду од Етиопија го освои третото место.   

Во женска конкуренција исто така победата замина за Кенија, откако првото место му припадна на Рут Чебиток, а Беланиш Цегаје од Етиопија го освои второто место. Пиедесталот го комплетираше Воркнеш Алему исто така од Етиопија.